Jak na to: HODINKY

https://meziprekazkami.blogspot.com/2019/02/jak-na-to-hodinky.html#more

Pokud chcete rozpoutat válku, zeptejte se v nějaké běžecké fejsbukové skupině, jaké by vám kdo doporučil hodinky. Úspěch zaručen. Nebude trvat dlouho a někdo vám odepíše:

"Jedině..."


Mohu-li něco poradit já, určitě se neřiďte názorem těch, kteří napíší "jedině".

Nebudu se teď zabývat spoustou otázek, které si musíte položit a zodpovědět před tím, než si nějaké pořídíte (každý dospěje k jinému závěru a proto žádné "jedině" neexistuje).
Chtěla bych zmínit pár věcí, které je třeba vzít v úvahu, pokud se rozhodnete, že s těmi hodinkami budete absolvovat OCR závody.
  • musí být vodotěsné (předpokládám, že je to dnes standard, ale pro jistotu)
  • musí být bytelné (budete s nimi provádět psí kusy)
  • musí být snadno čistitelné (žádné zbytečné výstupky, ozdoby)
  • měli by být snadno ovladatelné a vy se je musíte naučit používat*
  • musíte důvěřovat jejich kvalitě
  • musíte se smířit s tím, že se přeci jenom může něco přihodit...
  • lepší, když si zjistíte, jaké jsou možnosti servisu a případné výměny komponentů (pásek klasicky)
  • jste nebo nejste ochotni při závodech nosit hrudní pás? (potřebujete vůbec údaje o tepu?)
* Klepete si teď na čelo, co to plácám? Možná, ale já mám mnoho zkušeností s tím, že si někdo pořídil eňo ňuňo drahý přístroj s třemi biliony funkcí a pak vyšlo najevo, že po několika měsících používání neumí zamknout tlačítka/displej a ani neví, že to jde... Nebo machroval s tím, že má barometr, takže přesný odečet nadmořské výšky... a za chvilku zjistíte, že nikdy nekalibroval a na záznamu ze závodu vidíte několikasetmerové výkyvy, jelikož dotyčný lezl se zapnutým barometrem do vody... Škoda mluvit.

Pokud si vyberete správně, není se čeho obávat. Stovky OCR běžců hodinky nosí a nemají s tím žádný problém. Já jsem s těmi současnými absolvovala zhruba 40 závodů OCR a nepočítaně dalších. Výsledek? Jeden jediný asi 2 milimetry dlouhý vlásečnicový škrábanec na okraji sklíčka.
Značek a modelů, které OCR aktivity zvládají je mnoho. Žádné jedině. Fakt, že si nemůžete nebo nechcete pořídit nejnovější model za 10 tisíc z vás nedělá podřadného jedince. Vykašlete se na "image", potřebujete, aby ta věc byla praktická a funkční. Pokud máte za to, že "Si to přeci nebudete ničit na závodě", nepořídili jste si věc praktickou ale módní (a tento článek není určen pro vás).

HODINKY vs OCR 


PŘED STARTEM
  • Nastavte si na displeji režim, který zobrazuje údaje, které vás v průběhu závodu budou zajímat. Pravděpodobně nebudete mít čas a možnost si obrazovky a údaje přepínat.
  • Každý má rád, když hodinky pěkně sedí, počítejte ale s tím, že ruka v průběhu aktivity trochu opuchne, takže utahujte s rozumem. Možná, že si nebudete moct v průběhu závodu pásek upravit. 
  • Pokud se vám stává, že se řemínek rozepíná a vyvlíkne se z těch zastrkávacích pojistek, můžete si celé hodinky jistit tak, že si přes ně přetáhnete tenčí potítko. Můžete si do něj prostřihnout otvor na displej (ale pak potítko pouze jistí pásek, nechrání mechanicky sklíčko)
  • Jištění překrytím doporučuji na závody, kdy předpokládáte, nebo přímo víte, že se budete hodně hrabat rukama v něčem hnusném (Holice...) 
  • Smiřte se s faktem, že v určitých chvílích na hodinkách vůbec nic neuvidíte. Vlastně neuvidíte ani hodinky. V tom případě jen pohnatem zkontrolujte, že je ještě máte na ruce.  
Hodinky nosím na levé ruce. Vidíte je? :) Prostě Holice...
  • Zamkněte si tlačítka či displej. Budete dělat věci, při kterých si hodinky zmáčknete a snad většina lidí zná to zklamání, když si uprostřed závodu záznam nechtěně stopnou... Typicky to bývá situace kdy výrazně ohýbáte zápěstí - lezení po čtyřech, agličákování, rakování, obejmutím zápěstí druhou rukou při nošení břemen "na medvěda",  když při sundavání/nandavání batohu zavadíte hodinkami o popruh. U dotykových displejů přilehnutí při plazení, přelézání...
BĚHEM ZÁVODU
  • Když jsou hodinky mokré nebo ušpiněné, nemačkejte tlačítka! Voda či nečistoty se mohou dostat dovnitř a například snížit funkci senzorů.
  • Pokud na sobě máte takovou vrstvu hnoje, že hodinky ani nevidíte, nesnažte se je příliš čistit, nemá to smysl. Počkejte až většina bláta při běhu sama odpadne. Pak přes displej opatrně přejeďte prstem a udělejte si tak průhled na čísla před tím, než poslední tenká vrstva zaschne. Když se to stane, nedřete displej na sucho. 
PO ZÁVODĚ
  • Pokud jsou hodinky špinavé, opatrně vypněte záznam. Další manipulaci si nechte až po umytí. 
  • Vemte s sebou hodinky do sprch (čti pod hadici s ledovou vodou). Je potřeba je pořádně vydrhnout. Na místě vám bude muset stačit ruka a voda. Nezůstávejte ale jen u toho. Doma hodinkám ještě pár minut věnujte. K očištění nečistot ze šroubků, okolí tlačítek a kontaktů a dalších hůře dostupných míst se výborně hodí vysloužilý zubní kartáček. 
  • Po dokonalém omytí je ještě nechte pořádně uschnout. 
Kvalitní hodinky všechny nástrahy OCR zvládnou. Stačí se o ně dobře starat a budou vám sloužit dlouhou dobu. 


Pokud vás článek zaujal, můžete se těšit na následující témata. 

- Závodní čip
- Časomíra, výsledky
- Rukavice
- Finance
- Boty

3 komentáře:

  1. Hodinky jsou určitě fajn. Já tedy osobně nemám moc ráda takové ty chytré, ale když se člověk zabývá nějakým sportem, věřím, že jsou asi i přínosné :-) Nejraději mám takové ty klasické analogové hodinky , takže asi tak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den. Já přemýšlím nad hodinkami Samsung vyplatí se třeba více než Huawei?

      Vymazat
  2. Za mě osobně jsou nové hodinky pro mě přímo dělané. Změří tep, upozornuji na pitny rezim a spoustu dalších výhod. konečně hodinky co dávájí smysl :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj případný komentář!

Oblíbené