Jak na to: ZÁVODNÍ ČIP

https://meziprekazkami.blogspot.com/2019/02/jak-na-to-zavodni-cip.html

Pár závodů už za sebou mám. Necítím se být chodící encyklopedií, ale myslím si, že některé věci by se obzvlášť začínajícím překážkářům mohly hodit.


ČIP

Malá, ale zato veledůležitá věcička, kterou musíte vzít s sebou a donést ji až do cíle. Obecně platí umístit si ho na tělo podle návodu organizátora/provozovatele časomíry. I když vám to zrovna takhle nevyhovuje, raději neexperimentujte. Neučte orla létat. Pokyny jsou odůvodněné a oni ví, proč to chtějí právě tak. Časoměřič se vám nepokouší znepříjemnit život. Od toho je tu stavitel trati. A až budete řešit problém s časomírou, těžko něco reklamovat, když nemáte čip na noze, ale v kapse...
Pokud přistoupíte k jištění celého aparátku, vždy manipulujte jen s páskem. Nikdy s vlastním čipem.

zápěstní čip chráněný potítkem

Takový čip může mít několik forem:

číslo s čipem přehnuté do kalhot
1.
Jednorázový čip přilepený na odvrácené straně startovního čísla. Tak tohle je na průstřel hlavy.Té vlastní... Nejhorší možná varianta a ztělesněné zlo. U klasických běžeckých závodů běžná věc, ale u čistokrevného OCR dost problém. Neztratit ho je celkem kumšt. Nejen že spínací špendlíky číslo na těle neudrží, ale je to dobré tak si je někam zapíchnout. Naštěstí je pořadatelé už nepoužívají.

2.
Čip na zápěstí, typ "hodinky". Snadné připevnění, ale řemínky se občas sami rozepnou. Doporučuji jistit lepící páskou, nebo celé schovat třeba pod zápěstní potítko. Při průběhu startem a cílem ho odkryjte. Nepředpokládám, že by někoho napadlo upínat si hodinkový řemínek na nohu, ale třeba byste ho měli raději v zapínací kapse. Myslete na to, že tyto čipy se často používají při intervalových startech, kdy si start i doběh zaznamenáváte sami tím, že čip fyzicky přiložíte ke snímači. Mít ho tedy v kapse či nedejbože na kotníku, by představovalo komplikace. Ale dost pravděpodobně byste pobavili okolí... (Gladiator, Překážkáč)

3.
Čip na zápěstí na jednorázové pásce. Výhoda spočívá  tom, že je velmi malá šance čip ztratit. Nevýhoda v tom, že si musíte správně nastavit pásek na první dobrou. Jakmile patent zacvaknete, už nejde znova otevřít. Pokud bude moc volný, bude vás pohyb čipu rozčilovat. Citlivější jedinci z toho půjdou do vrtule. Také vám to bude vadit při zdolávání překážek a je tu i jisté riziko, že se za pásek někde zachytíte a zraníte. Stejně velký problém nastane, když bude moc těsný. Myslete na to, že ruka otéká. V horku a při mnoha ručkovacích překážkách to může být velmi markantní. Navíc, s příliš utaženým páskem nebudete moct pořádně ohnout zápěstí. Čip totiž není zrovna nejmenší. Z vlastní zkušenosti bych doporučila zapínat tak, abyste pod pásek nacpali malíček. (Spartan)

4.
Čip na nohu, obyčejně je pásek na suchý zip. Dejte si ho raději opravdu na nohu. Snímací "koberce" jsou na zemi. Suchý zip může budit nedůvěru. Budete procházet hutným bahnem i vegetací. Já takový pásek jistím lepicí páskou. Někdo si přes něj přetahuje ponožku. Ať už ho jistit budete, nebo ne, je dobré občas mrknout, že ho stále máte. Čip je lepší posunout tak, aby byl na vnější straně kotníku. Na vnitřní by mohl vadit. (Predátor)

5.
Čip na botu. Buď si ho můžete vplést přímo do tkaniček, nebo bývají k dispozici drobné jednorázové pásky. Výhoda pásek je v tom, že vám v cíli snadno a rychle tyto přeštípnou a čip si vezmou. Ale pokud třeba jako já nesnesete představu, že se k vašim milovaným botám někdo přiblíží se štípačkami, prostě si ho vpleťte do tkaniček. (Barbarian Race, MS


Související články:

Jak na to: Časomíra, výsledky
Jak na to: Hodinky


Pokud vás článek zaujal, můžete se těšit na následující témata:

- Rukavice
- Finance
- Boty
 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za tvůj případný komentář!

Oblíbené