Cesta na zahraniční závod: Na co nezapomenout


https://meziprekazkami.blogspot.com/2019/03/cesta-na-zahranicni-zavod-na-co.html#more

Hlavní sezóna se kvapem blíží a mnoho z nás zamíří za kopečky. Závod samotný se většinou v ničem zvláštním neliší, ale opouštíme-li rodnou hroudu, měli bychom mít na paměti, že kromě standardní přípravy je třeba zařídit něco navíc.


Úrazová pojistka

Opomenutí speciálního pojištění by mohlo způsobit, že nebude krvácet jen případné zranění, ale také pustíte žilou vlastní peněžence. 
Klasické pojištění se na OCR coby "extrémní sport" nevztahuje. V zahraniční se na vás pojišťovna tuplem vykašle a ani běžné cestovní pojištění náklady na ošetření/léčbu v souvislosti se závodem krýt nebude.
Je třeba si zřídit speciální připojištění, které se na tyto aktivity zaměřuje. To, že pojišťovna nabízí připojištění rizikových sportů neznamená, že se vztahuje na OCR závody. Proto si podmínky vždy dobře pročtěte.  Většina pojišťoven totiž OCR vůbec nezmiňuje = pojištění se na něj nevztahuje. Nebo ještě "lépe" - například AXA Assistance uvádí seznam nepojistitelných sportů, kde najdete Spartan Race a Tough Mudder.
Naštěstí ale existují pojišťovny, které nejsou sto let za opicemi a připojištění pro OCR aktivity nabízí.  Musíte se jen ujistit, že je v seznamu zahrnutých aktivit výslovně uvedeno něco ve smyslu "extrémní překážkový běh (typu Spartan Race)". Dobré je, když dohledáte i doložku, že se pojištění vztahuje na organizované sportovní akce (závody) a přípravu na ně.
Osobně mám za tímto účelem vyzkoušenou pojišťovnu UNIQA a DIRECT.

Vstup do online pojištění najdete zde - UNIQA. Ze seznamu sportů vyberte "Překážkové závody OCR + Spartan Race" (pak se dozvíte, že takové pojištění se vztahuje i například na let stíhačkou). Můžete si vybrat z několika cenových úrovní podle výše krytí. Pojištění na 2 dny v rámci Evropy vás bude stát od 126kč (Basic) do 350kč (Exclusiv). Celý proces pojištění trvá cca 5 minut. Platit můžete převodem, nebo rovnou online. Při uzavření pojistky on-line obdržíte spolu s potvrzením i slevový kód na 10% na další pojištění, který můžete uplatnit po dobu jednoho roku.
https://cesty.uniqa.cz/Web/sport#urazove

Postup pojištění u - DIRECTu  je v podstatě stejný. Pět minut i s platbou přes internet. Výhodou je to, že připojištění rizikové aktivity lze sjednat i na pouhý jeden den. Vše je tam třeba řádně odklikat. POZOR - u pojišťovny DIRECT je ale v seznamu pojistitelných rizikových sportů uveden jmenovitě pouze Spartan Race. Nic jiného. Nejsou tam (extrémní) překážkové sporty jako takové. Proto se domnívám, že v případě, že byste žádali plnění za zranění na jiném závodě než je Spartan, mohla by s vámi pojišťovna klidně vyběhnout. Proto tohle pojištění sjednávám pouze, když jedu skutečně na Spartan. V jiných případech sjednávám pojištění raději u UNIQA. EDIT 7/2019 - probíhá změna a pojišťovna rozšiřuje krytí na "Spartan a jiné OCR závody". Zatím to není v pojistných podmínkách, ale měla by to být otázka dní.



Bezpečnost

Sice možná podléháte impulzivním nápadům a rozhodnete se den před odjezdem... Pro takové případy dobré mít dobré sepsaný seznam "Zařídit i kdyby trakaře padali". Na tenhle seznam rozhodně patří "Musím o tom někomu říct". To znamená nejen těm, se kterými hodláte odjet, ale pořádně informovat kohokoliv důvěryhodného a spolehlivého doma. Nejspíš to bude někdo z rodiny. Telefon na tuhle osobu pak nejspíš vyplníte do přihlášky jako nouzový kontakt. Uvažujte ale prakticky, pokud je pro vás tou nejdůvěryhodnější osobou na světě třeba bratr, ale brácha holt umí anglicky akorát on, off a game over, v případě, že se vám něco stane a zavolají mu z tramtárie, asi moc nepobere, co se přihodilo. Game over...
Já osobně ještě informuji oficiální místa - konkrétně mám na mysli ministerstvo zahraničí, které již několik let pro cestovatele na vlastní pěst provozuje systém dobrovolné registrace občanů cestujících do zahraničí - DROZD
Během pár minut vyplníte základní údaje o sobě, číslo cestovního dokladu, nouzový kontakt a podle toho, jak uznáte za vhodné i podrobnosti o cestě. Minimum je samozřejmě sdělit do jakého státu cestujete. K čemu to je? Když se nevrátíte, někdo bude vědět, kam jste jeli a bude se po vás moct shánět. Za druhé v případě jakéhokoliv problému v destinaci (civilní nepokoje, přírodní katastrofa, rozsáhlý blackout, teroristický útok, jiné velké neštěstí, epidemie, převrat, Brexit) vám o tom dají vědět pomocí SMS a opět budou zjišťovat, zda jste v pořádku. V aplikaci vyplňujete i datum návratu. Tehdy se vám aplikace sama ozve a vyzve vás ke zrušení registrace - tím potvrzujete návrat.

https://drozd.mzv.cz/

Cestovní doklady

V EU se samozřejmě dá cestovat na občanku. Ale věnujte tomu trochu pozornosti, abyste nedopadli jako já před 10 lety, když jsem při cestě do Anglie suverénně nakráčela na Ruzyni do Terminálu 2 a hrozně se divila, že let Londýna v odletovém řádu není a já musím poklusem na jedničku - mimo Schengen (ano, blondýna cestuje). Ze srdce mi spadl tunový kámen, když jsem zjistila, že u sebe mám pas a nezhynu bídně v nekonečné frontě na manuální kontrolu dokladu. Od té doby nic neřeším a automaticky jezdím s pasem všude. Míříte-li někam dál (letíte), je dobré se informovat o vízové povinnosti, aby váš výlet neskončil už na letišti. Někdy lze krátkodobé "turistické vízum" za poplatek sehnat i tam, nebo ihned po přistání, ale v mnoha případech jde o proces žádostí a schvalování, který zabere i několik týdnů.  
Informace ohledně vízových povinností a mnoho dalšího najdete také na stránkách MZ v sekci cestujeme.

Měna

Pokud jedeme po Evropě, většinou není problém se "dohodnout" pomocí Eura €. Ale...
a) Ve státech, kde není oficiální měnou nemají povinnost vám € vzít (Polsko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Chorvatsko, Švédsko, Dánsko, Švýcarsko, Velká Británie).
b) Závody se často konají na nějakém odlehlejším místě a není nutně zaručeno, že u občerstvení, merche nebo dokonce i na registraci budou mít terminál a vyřídíte to pomocí karty. Prostě v lese jsou vám tisíce na kartě k 💩. I s hotovostí to nemusí být úplně snadné. Sice třeba maďarské nebo polské sousedy ukecáte, že jim dáte €, ale oni nemusí mít zpátky, takže to může skončit celkem velkým a nedobrovolným dýžkem. 
Co se týče pořizování místní měny, ze zkušenosti bych doporučila výběr na místě z neturistického bankomatu s tím, že v průběhu výběru odmítnete bankomatem nabízený kurz a necháte si vyplatit částku dle kurzu vaší banky. V drtivé většině případů je to pro vás výhodnější.

Další drobnosti...

Je potřeba věnovat alespoň minimální pozornost případným místním odlišnostem. Pokud nejedete jen na otočku, mohl by vám decentně rozhodit sandál fakt, že si třeba nedobijete telefon nebo notebook, protože tam mají zásuvky, které s vaší zástrčkou nebudou kamarádit... Tohle platí určitě v Anglii a Irsku. Je potřeba redukce, kterou pořídíte na letišti, často i v hotelu/hostelu, ale spoléhat na to nemůžete.
Přehled zásuvek používaných v Evropě najdete třeba zde - eurozásuvky

                                        Tříkolíková zástrčka používaná ve Velké Británii a Irsku

Jízda autem - další věcí, kterou je třeba ověřit jsou doklady opravňující vás řídit. V případě, že si půjčujete na místě auto. Náš řidičák nemusí být platný všude. Ale pozor i v případě, že jedete autem z ČR. Např. jet do Dánska autem, které není přímo vaše (je třeba napsané na partnera, nebo půjčené od kamaráda) není jen tak a bude třeba obstarat další potvrzení.
Nákup letenek - moje osobní zkušenost je taková, že nejlevnější letenky vždy seženete přímo na stránkách zvolené letecké společnosti. Stránky typu "Nejvíc nejlevnější letenky" vás v podstatě vždy balamutí a první cena, kterou se vás snaží nalákat, je nesmyslná. Okamžitě jak projevíte zájem, začne se tuhle a támhle navyšovat a ještě vás stránka pro jistotu psychologicky zpracovává tím, že tvrdí, že za tuhle cenu už je to nejposlednější z letenek a když ji nekoupíte, tak už nikdy nikam nepoletíte. Tohle upřímně nesnáším a necítím se být ovcí, kterou lze vodit na vařené nudli... Někdy letenky do stejného spoje prodává několik společností. Vyplatí se tomu podívat na zoubek, ceny nejsou stejné :)

Přeji hodně úspěchů a zajímavé cestovatelské zážitky

*titulní foto: prostě Řecko... :) 


Související články:

Vše, co jste chtěli vědět o MS OCR a báli jste se zeptat
Mistrovství Evropy OCR 2019
Mistrovství světa OCR 2019

1 komentář:

  1. Děkuji moc za suprový článek o cestovním pojištění. My jsme si dělali naše pojištění u pojišťovny ERV a veliká spokojenost. Ale je asi jasné, že každému sedí něco jiného nebo tak :-) Nicméně máte super blog, jen tak dál...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj případný komentář!

Oblíbené