Novinky ze světa OCR pro rok 2019

https://meziprekazkami.blogspot.com/2019/03/novinky-ze-sveta-ocr-pro-rok-2019.html#more

S čím vším byli seznámeni účastníci oficiálního večírku OCRA CZ dne 2.3.2019


PETR VINICKÝ

Nejprve shrnul dění v OCR sportu v roce 2018. Vypíchnul nárůst zájemců a účastníků OCR závodů. Padla cifra 70 tisíc.
To vše je motivací pro OCRA CZ, která bude usilovat o uznání OCR jako oficiálního sportu v České Republice. Podle pozdějšího doplnění Veronikou Preti by se tak mohlo stát v první polovině letošního roku.

Současně s tím trvají snahy o uznání OCR celosvětově. S jasným cílem. Dostat tento sport na Olympijské hry. Hlavní problém tkví podle Petra ve standardizaci disciplín. Jde o porovnávání výsledků, zaznamenávání rekordních výkonů. Prvním krokem, jak vyhovět požadavkům na standardizaci jsou speciální krátké tratě (Ninja track, Challenge...).

MČR 2019
Místo konání a celkový koncept mistrovství bude stejný jako loni: 3K, 15K a týmová štafeta. Petr naznačit, že v kontextu obecných trendů OCR můžeme očekávat novinku právě v podobě ultrakrátké disciplíny typu Ninja Track.
Změny v pravidlech budou následující:
ELITE - všechny překážky povinné
AGE GROUPS - obtížnější než loni, povinných překážek bude víc
FUN kategorie - bez povinných
Jo a cílová rovinka bude samozřejmě stejná jako loni :)

LIGA A POHÁR 2019
Liga 2019 bude rozšířena o Překážkáč, Wilsonka Race a náš nejstarší OCR závod Bahňák.
Bodování stejné jako loni, včetně násobení koeficientem dle délky závodu.
OCRA pohár 2019 se bude skládat opět z osmi vybraných závodů. Započítávat se bude šest nejlepších výsledků. Pohár má pro rok 2019 hlavního sponzora, po kterém bude pojmenován. Tedy METAXTREN OCR POHÁR 2019. Jestli jsem správně pochopila, součástí poháru bude dlouhý závod GR v Šiklově Mlýně, který by měl nově doplnit stávající seznam závodů, ze kterých je možné se kvalifikovat na letošní ME v Polsku.

METAXTREN OCR POHÁR 2019

14.4. Spartan Race Kutná Hora - Super
25.5. Excalibur Race Mladé buky - Hell
2.6. Gladiator Race Šiklův Mlýn - Max
8.6. Heroes Race - 13 km
24.8. MČR Harrachov - 15K
7.9. Wilsonka race
15.9. Predator Race - Masakr
21.9. Spartan Race Lipno - Beast

REPREZENTACE
Založení oficiálního týmu národní reprezentace. Důležitým faktem bude i oproštění národního týmu od jakýchkoliv sponzorů a vazeb (závodní série, sportovní značky). Dále se tímto tématem zabývala Kristína Málková.

MEDIALIZACE OCR
Asociace se zaměří na propagaci OCR. Např. formou tiskových zpráv a spolupráce s médii (zmíněn magazín RUN). Cílem je dostat OCR do podvědomí lidí, zvýšit jeho popularitu a tím zajistit příchod partnerů a financí.
EDIT: A první mediální vlaštovka přišla hned 7.3.2019 - článek v denik.cz si můžete přečíst zde

KRISTÍNA MÁLKOVÁ

Máte všichni lístek do tomboly? Takto svou prezentaci začala, ale jejím tématem bylo něco mnohem důležitějšího - Česká národní reprezentace
Širší reprezentaci bude tvořit 10 mužů a 10 žen. Z nich budou na konkrétní akce vybráni vždy 3 TOP závodníci, kterým se dostane maximální podpory - jak finanční, tak zajištění zázemí na závodech. Zatím bylo představeno šest reprezentantů u každého pohlaví. Zbývající reprezentanti budou doplněni v nejbližší době. Tým bude nezávislý na sponzorech. Kromě výhod, které si nejlepší OCR atleti zaslouží, budou mít tito samozřejmě i povinnosti (např. pomoc s osvětou a medializací sportu).

V souvislosti s reprezentací byla zmíněna myšlenka "českého stánku" na ME 2019, který by měl sloužit hlavně reprezentaci, ale budou ho moct do určité míry využívat i ostatní závodníci.
Během března by měl být představen oficiální dres národního týmu, který bude určen pouze a jenom pro reprezentační účel (tím se naráželo na závodníky, kteří v národním dresu v loňské sezóně objevovali na všech běžných závodech).

Prozatímní složení národního týmu:

ŽENY
Zuzana Kocumová
Tereza Schejbalová
Adéla Voráčková
Zuzana Šašková
Stanislava Babušková
Vendula Soukupová

MUŽI
Pavel Hrdina
Richard Hynek
Tomáš Satinský
Jiří Vacík
Tomáš Tvrdík
Petr Vinický

Nominační kritéria v tuto chvíli stanovena nejsou. Podmínkou, která nemá výjimek je to, že závodníci budou absolvovat závody pouze v kategorii ELITE.
Do budoucna se uvažuje i o juniorské odnoži reprezentace.

PATRIK WALDHANS

Nový koncept týmů rozhodčích/maršálů. Jejich jmenování, vzdělávání, školení, popis pravomocí a povinností. Kooperace s OCRIS. Byl představen i návrh stejnokroje.
Obnovení myšlenky "Only the Weak Cheat" jen slabí podvádějí.
Velmi rozsáhle se diskutovalo téma bezpečnosti. Asociace by ráda navázala spolupráci s jednotlivými organizátory závodů tak, aby výsledkem bylo zvýšení bezpečnosti závodníků.

VERONIKA PRETI

Nový web OCRA. Dojde k celkové reorganizaci stránek a jejich faceliftu. Vše by mělo být praktičtější a přehlednější. Přibude stránka věnovaná národní reprezentaci, kde by se měli objevit mimo jiné i medajlonky jednotlivých závodníků. Dále přibude i členská sekce. Myšlenkou je zrušení nepraktických členských kartiček a přechod na samoobslužné využívání členství právě přes tuto stránku.
Dále se Veronika věnovala celkem obsáhle dětskému OCR. Zmínila uplynule mistrovství ČR dětí. Věnovala se hodně budoucnosti dětského sportu, podpoře tréninkových skupin. V roce 2019 by měla být zorganizována školní liga. 


VYHLÁŠENÍ VÝSLEDKŮ ZA ROK 2018


Osobnost české OCR 2018:  Richard Hynek

OCR Liga a Pohár

Zuzana Šašková
Stanislava Babušková
Vendula Soukupová


Richard Hynek
Tomáš Tvrdík
Pavel Hrdina


(v lize i poháru figurovali v obou kategoriích stejní závodníci, pořadí se lišilo)

Nejlepší závod roku 2018: Gladiator Race 


A pak tedy následovala tombola. Mno... lísteček číslo 15 mi zajistil startovné na MČR 2019 -  15K, takže fakt budu muset běžet :)



Související články:

Vše, co jste chtěli vědět o MS OCR a báli jste se zeptat
ME OCR 2019 Gdyně, Polsko
MS OCR 2019 Londýn, Velká Británie





Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za tvůj případný komentář!

Oblíbené