Úvaha k MDŽ: Transgender atleti, hyperkorektnost a OCR

https://meziprekazkami.blogspot.com/2019/03/uvaha-k-mdz-transgender-atleti.html#more

Při prohlížení oficiálních stránek Mezinárodní asociace překážkových sportů (FISO) jsem narazila na záložku "TRANSGENDER". Slovo, které dnes slýchám častěji než "dobrý den", mně zaujalo, a stránku jsem rozklikla...

Žádná věda, prostě FISO přejala ohledně transsexuálních atletů doporučení mezinárodního olympijského výboru:

Pravidla FISO týkající se transgender atletů se řídí doporučeními Mezinárodního olympijského výboru (MOV). Na zasedání v listopadu 2015 se MOV shodl na tom, že sportovní organizace přijmou následující pravidla pro určení způsobilosti soutěžit v soutěži mužů a žen:

1) Ti, kteří projdou změnou pohlaví z ženského na mužské, mají nárok soutěžit v kategorii mužů bez omezení.


2) Ti, kteří projdou změnou pohlaví z mužského na ženské, jsou způsobilí soutěžit v kategorii žen za následujících podmínek:


  - atletka deklaruje, že její genderová identita je ženská. Toto prohlášení nelze změnit pro sportovní účely po dobu nejméně čtyř let.
  - atletka musí prokázat, že její celková hladina testosteronu v séru byla nejméně 12 měsíců před první soutěží nižší než 10 nmol/l (požadavek na delší dobu je založen na hodnocení jednotlivých případů; bez ohledu na to, zda je 12 měsíců dostatečně dlouhá doba na to, aby se minimalizovala jakákoli výhoda v soutěži žen).
  - celková hladina testosteronu atletky v séru musí zůstat nižší než 10nmol/l po celou dobu požadované způsobilosti soutěžit v kategorii žen.
  - dodržování těchto podmínek může být monitorováno testováním. V případě nedodržení podmínek bude možnost účasti v soutežích žen pozastavena na dobu 12 měsíců.

(zdroj: Fédération Internationale de Sports d’Obstacles (FISO), https://worldocr.org/transgender)

Osobně v tom nevidím žádný problém. Každý, kdo má alespoň základní znalosti anatomie a fyziologie, ví proč...
Podívala jsem se na to ale z pohledu menšin, diskriminace a dnes tak nesmírně moderní hyperkorektnosti. Nejsem jejím fanouškem. Občas mě zvedá ze židle, co dokáží lidé vymyslet a s vážnou tváří (a přesvědčením) to prosazovat.

Co na to ochránci lidských práv? Transexuální muž si prostě nakráčí na závody a nikdo ho neobtěžuje, zatímco transsexuální žena musí dokazovat, že je skutečně ženou. Není to nefér? Ponižování lidské důstojnosti? "Přines papír, kde je jasně napsané, že jsi ženská".
Nikde jsem nenašla zmínku o tom, zda mají takoví atleti povinnost hlásit svou transsexuální minulost. Není to soukromá věc, do které nikomu nic není?

A co teprve, když se toho chytí nějaký blbec... Když budu chtít být za trolla, budu s vytištěnými regulemi pobíhat po závodišti a všechny závodnice, které se mi nebudou zdát dost "ženské" obviním z nedoložené příslušnosti k ženskému pohlaví a budu požadovat hormonální test. Jako, právo bych na to asi měla. Sice by mě všichni okolo nenáviděli za hyenismus, ale byla bych zajímavá. A o to jde spoustě lidí v dnešní době především. Zlá doba... Není celá ta hyperkorektnost jen převlečená touha po pozornosti? Dospěli jsme do stavu, kdy člověk nemůže říct prakticky nic bez toho, aby se někdo neurazil...

Tak co, kdo se teď cítí dotčen(a)? 

P.S. příští měsíc jdu k obvoďákovi. Asi ho požádám o zjištění hladiny testosteronu. Kdyby náhodou na ME někdo prskal, že řvu jak chlap. 

1 komentář:

  1. Tohle mě zas jednou v 6 ráno zvedlo z postele. Tak já se narodim v příštím životě jako černoch, kteří už tak mají fyzicky navrh před bělochy. Poté se předělam na ženskou a budu dělat tím samým tělem akorat prsama a ženskýma hormonama závodit s běloškama na závodech. Sry ale tohle by nešlo. To by pak ty profi sportovci se pro titul i preoperovali schválně a že jsou toho schopní.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj případný komentář!

Oblíbené